Ο Τύχων ανακοίνωσε στην ετήσια πανήγυρη των ιπποτρόφων ότι ο πολύς Κολλίνος Παουέλα,συγκλητικός, αντέπαρχος της Υπομείζονος Ραιτίας, θα περνούσε από τους Γόννους στο ταξίδι του προς την Ρόδο.Το γεγονός χαροποίησε τους πολιτάρχες.Μιά επίσκεψη Ρωμαίου επισήμου θα άλλαζε τις εύθραυστες πολιτικές ισορροπίες νοτίως των Καμβουνίων.Το στασιαστικό Ομόλιο θα μάζευε τους πελταστές του που παραβίαζαν το FIR Πηνειού,κλέβοντας τα γριβάδια από τους απελπισμένους ψαράδες . Ο πρωθιερέας του Πυθίου θα επέμενε να κρατήσει στην επιτέλειά του τις Νέες κώμες, ενώ η σύνοδος των μυστών της Δωδωναίας φηγού θα δέχονταν πλήγμα αξιοπιστίας. Ο Τύχων ήταν ο πλέον φιλορρωμαίος πολίτης των Γόννων, κι αυτό δημιουργούσε βάσιμες ελπίδες ότι  θα διαδέχονταν αργά ή γρήγορα τον Σημίτωνα στους οίακες της πόλης.Αλλά ο αντίπαλός του, Δόρκων ο Κενταυροπολίτης ,ξόδεψε την μισή του περιουσία ναυλώνοντας επί δύο ημέρες το διεθνές δίκτυο φρυκτωριων και έστειλε χαιρετίσματα  στον Κολίνο ότι ο Τύχων κερδοσκοπεί σε βάρος του, ανακοινώνοντας την διακριτική επίσκεψη στην πιο κουτσομπόλα πανήγυρη της Θεσσαλίας.  Ο Κολλίνος το ξανασκέφτηκε. Οντως θα περνούσε από τους Γόννους χάριν του Τύχωνος, αλλά δεν ήθελε να γίνει και βούκινο. Στην Καισαρεία τον ήθελαν επίσης, στην Τρίκκη και στη Λάρισα, εκλιπαρούσαν για μια εμφάνισή του. Και δεν ήταν ώρα για περιπλοκές. Η Κιλικία ήταν κουλουβάχατα. Φρυγομυσοί και Χαλδοκαππαδόκες αλληλοσφάζονταν στα στενά της Ουσκουδάμας, υπό το απαθές βλέμμα της Συγκλήτου που είχε εντούτοις κηρύξει ανένδοτο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας των πυρολατρών,που κρεμούσαν μαντίλια στα δέντρα και ανέκραζαν «Ενας είναι ο Μίθρας». Ολόκληρη η περιοχή που έστελνε μυλόπετρες σε ολόκληρη την αυτοκρατορία, ήταν σε αναστάτωση.Χωρίς μυλόπετρες από το νότιο Αιγαίο και την Ισσαία χώρα,ολόκληρο το παραγωγικό σύστημα θα παρουσίαζε σοβαρές ελλείψεις ανάπτυξης.Ασε που ο τόκος είχε φτάσει στο δυσθεώρητο 5% και οι Αλλαμανοί τα έβρισκαν με τους Κελτίβηρες.

Αλλά και στους Γόννους, η κατάσταση ήταν αξιοθρήνητη.Το μικρό κόμμα της «αποκατάστασης των Αλευαδών» κρατούσε ένα ακμαίο 2%.Οι εκλογές ήταν προ Νόννων Απριλίου, αλλά οι Γονναίοι δεν πείστηκαν με το δεκαννούμιον που τους υποσχέθηκε ο Σημίτων, μήτε αισθάνθηκαν ότι κινδυνεύει η συμμετοχή τους στον Κοινόν των Θεσσαλών, επειδή θα κυβερνούσε ο  Δόρκων.

Ο Κολλίνος εντέλει έστειλε μήνυμα να μην τον περιμένουν.Του βγήκε κάτι έκτακτο στην Leptis Magna και θα πήγαινε εκεί.Οπότε ο  Τύχων έκανε μια ευπρεπή δήλωση στα ιεροφαντεία των Μολυκρίων και κρύφτηκε να κλάψει με την ησυχία του.

[2003]

Advertisements