Υπάρχουν πολλές μνείες, διαφημίσεις, εκπομπές και τα συναφή που υμνούν την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής, ως μια υπέροχη ευκαιρία να χάσει κάποιος τα κιλά που διαδίδεται ότι του περισσεύουν,  να αποκτήσει ζωτικότητα που φοβάται πως δεν διαθέτει.Το επόμενο στάδιο είναι να μας έρθει από το ηλεκτρονικό εμπόριο ή ένα αλλόγλωσσο περιοδικό μοδας και φυσικής διατροφής ,η έκφραση sarakost diet , οπότε η όλη υπόθεση να γίνει πράγματι της μόδας, η «δίαιτα σάρακοστ» θα ανακαλυφθεί από τους αμαθείς της επικράτειας και όλα θα πάρουν τον φυσικό τους δρόμο: την διά του εμπορίου αναμόχλευση ηθικών αρχών που διέπουν το στομάχι.

Στην ουσία και πάλι μπερδεύουμε τρείς ολότελα διαφορετικές έννοιες,που έχουν κάποιο νήμα ενωτικό.Μιά μορφή στέρησης. Στην Νηστεία, η στέρηση είναι εθελουσία, τροφές αλλά και συμπεριφορές αποκλείονται από την καθημερινότητα, το κόκκινο κρέας εξορίζεται, το λάδι γίνεται ρυθμιστής της εβδομαδιαίας διάθεσης. Δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιούν στα παλαιά εορτολόγια την λέξη «κατάλυση» για να χαρακτηρίσουν κάπως την κατανάλωση. «Κατάλυσις τυρού και ωών».

Την Νηστεία, την επιβάλει η ύπαρξη της Σαρακοστής, μια οδηγία θρησκευτικής προέλευσης, με επιπτώσεις στον καθημερινό βίο.Μόνο που μαζί με την νηστεία, αναφέρονται κι ένα σωρό άλλες θρησκευτικές υποχρεώσεις που αντιμετωπίζονται σαν τα ψιλά γράμματα στα συμβόλαια με τις κάρτες: κανείς δεν τα διαβάζει ενώ όλοι ξέρουν ότι θα περιέχουν κάτι κανονιστικό,με επιπτώσεις.Τα ψιλά γράμματα μιλούν για την ψυχική προετοιμασία και διαδικασίες καθαρμού που κυριαρχούν έως το Πάσχα, οπότε και υπάρχει η λύση του θείου δράματος και η επέκταση της αίσθησης της γιορτής, τουλάχιστον έως την Πεντηκοστή. Σαρακοστή λοιπόν και νηστεία είναι χρονικοί και δεσμευτικοί κανόνες ζωής, που έχουν στόχο να μπορέσεις να σκεφτείς κάτι ουσιαστικό και παραγωγικό για τον ετήσιο κύκλο πτώσης, κάθαρσης, μαρτυρίου και ανάστασης της φύσης, του Θεού, των ανθρώπων.

Η Δίαιτα απεναντίας, σημαίνει (εκτός από μετάφραση ενός Συμβουλευτικού Οργάνου στις πεφωτισμένες δεσποτείες) τον τρόπο της ζωής. Ο όρος έχει εκπέσει από καιρό ,ξεκινώντας από ένα σύστημα ιατρικών οδηγιών για αποκλεισμό μερικών τροφών,σε ένα κυνηγητό θερμίδων, καλής και κακής πρωτεϊνης, έρευνα ανάμεσα στα UFO του λίπους, των υδατανθράκων και των ιχνοστοιχείων.Εχει σχέση με την νηστεία, όση και ο νηστικός με τη νηστεία: χαλαρή και απόμακρη.Αλλά έχει ένα πλεονέκτημα: βάζει τον χαλβά, τα γλυκά του κουταλιού , τις μακαρονάδες και τις πατάτες που επιτρέπονται την Σαρακοστή, στα διαιτητικά αγαθά, επειδή είναι και νηστίσιμα. Και είναι απίστευτο πόσο μας αρέσει να παίζουμε με τις λέξεις.

[2004]

Advertisements