Στα πόσα χρόνια παίζουμε μπάλα με τους Αλβανούς,νομίζω μιά φορά καταφέραμε να τους πατήσουμε στα Τίρανα. Ακόμη και στα δύσκολα μετασταλινικά χρόνια, οι ασκητικοί γείτονες είχαν τον τρόπο να μας διαλύουν την ημιπολυτελή ομάδα.Ήρθαν φέτος και 140 χιλιάδες δολάρια ως υπερεθνικό πρίμ,καταλαβαίνετε τί συνέβη στην ομαδάρα μας. Εθνική Ελλάδος, γειά σου,αυτό συνέβη.

Μερικοί προβλεπτικοί είπαν πρίν το μάτς: ε, τι κι αν έδωσαν τέσσερα εκατομμύρια σε κάθε παίκτη! εμείς να τους δώσουμε από έξη!αλλά αυτά δεν γίνονται παρά μόνον μέσα στα άρρωστα μυαλά στα κάγκελα μιάς χώρας. Όπου εκτός από την φαιδρά πορτοκαλέα, ανθεί και ένας άλλος ανθρωπολογικός τύπος: σπρωγμένοι στους νοτιάδες από την εποχή του Δον Ζουάν και νωρίτερα,χιλιάδες Αρβανίτες κατέβηκαν από τα αγέρωχα όρη των Διναρικών Άλπεων και τους βάλτους της Αυλώνας και ήρθαν στην ανατολική Στερεά και ούκ ολίγα νησάκια, και εδραίωσαν μιά κοινωνία που σήμερα παράγει κανονικούς, γκρινιάρηδες,ελαφρώς αδρούς χαρακτήρες Ελλήνων.

Βεβαίως οι παίκτες μας είναι πρόσφυγες, βλάχοι, εντόπιοι και ό,τι άλλο.Αλλά η νοοτροπία μας ,η διοίκησή μας και το στύλ μας είναι αμιγώς αρβανίτικο,όχι με την εθνωτική, αλλά με την κοινωνιολογική έννοια.Χάσαμε το μάτς, σύμφωνα με τις στατιστικές και την απόδοσή μας.Δεν πήγαμε να σφαγιαστούμε στο Γαρδίκι.Ένα απάνθισμα από Μπάιρον, Γκομπινό και Μπεραρ,θα μπορούσε να ερμηνεύσει πολλήν  από τη μανία καταδιώξεως που κυκλοδίωκτα βασανίζει τους φιλάθλους μας.Η γενική «πολιτική» ιδέα (τρομάρα της) ήταν: οι Αλβανοί ανησυχούν γιά την νέα κατάσταση στη Σερβία,ο Μπερίσα και ο Φάτος Νάνο κάνουν ανθελληνικές δηλώσεις, επομένως τους χρειάζεται μιά τοπική αρένα, όπου θα θυσιάσουν τα μεταξωτά παικτάκια μας μπροστά στους απογόνους του Λάλα και στους Τουρκαλβανούς που αιματοκύλισαν την Πελοπόννησο μετά τα Ορλωφικά.Επομένως η ποδοσφαιρική αυτή αναμέτρηση μόνον κατ΄όνομα είναι ποδοσφαιρική. Πάλι τα μεγαλεία της φυλής εξαρτώνται από τα τάκλιν και τα αράουτ και μάλιστα αυτών που έπρεπε ,επειδή τους φιλοξενούμε κατά μυριάδες στον τόπο μας, να μας δώσουνε το μάτς λόγω ευγνωμοσύνης.

Κι όμως,την «μεγάλη απόδραση των 11» την είδαμε όλοι στο βίντεο.Όλοι  επίσης έχουμε βιώσει την εθνική ανατριχίλα όταν ταπώνουμε καμιά γερμανική ή εγγλέζικη (να μή φτάσω σε ιταλική) υπερομάδα.Γιά ποιόν λόγο οι Αλβανοί να μας κάνουνε τη χάρη; επειδή είναι «οι Δωριείς του νεοτέρου Ελληνισμού» όπως προσφυώς τους χαρακτήρισε κάποιος παλαιός;ή μήπως συμβαίνει το αναπόδραστο: να μη χωνεύουμε τους Αλβανούς επειδή αισθανόμαστε Αρβανίτες;

Το 1807, ο Γέρος του Μοριά συζητούσε με πολλούς,λέγουν οι Ιστορίες,γιά το ενδεχόμενο μιάς ελληνοαλβανικής σύμπραξης προς απελευθέρωση.Το 2000 η εθνική μας αυτοταπείνωση χωρίζεται από την εθνική μας υπερηφάνεια με ένα φράγμα 140 χιλιάδων δολαρίων.Έχουμε έναν ωραίο τρόπο να γινόμαστε φαντασιώδεις.

[2000]

Advertisements