Ρότα ,σταδιασμοί,αποστάσεις Μεσογαίας.Προτάσεις ταυτίσεων. 

              (οι πληροφορίες γιά τις περιοχές που θεωρούνται «εντός ελληνικών  συνόρων»,περιλαμβάνονται στο  ευρετήριο) 

Οι Ηράκλειες Στήλες απέχουν μεταξύ τους πλού μίας ημέρας.Οχι ανακριβές. Οι αρχαίοι δεν εννοούσαν ως Ηράκλειες στήλες το στενό του Γιβραλτάρ, αλλά τα Γάδειρα της ευρωπαϊκής ακτής με κάποιο αφρικανικό ακρωτήριο, μάλλον τον Κότυ του Στράβωνα, κοντά στην Ταγγέρη.Γιά τον γεωγράφο, τα Γάδειρα είναι σύμπλεγμα νησιών. Σήμερα, οι προσχώσεις έχουν ενώσει τα νησιά με την στεριά. Τα Γάδειρα, ως αρχαία φοινικική πόλη, θεωρήθηκε ότι φιλοξενούσε τον Γηρυόνη που σκότωσε ο Ηρακλής. Μερικοί πιστεύουν ότι υπήρχε ναός του Μελκάρθ στα Γάδειρα,(το αντίστοιχο του Ηρακλή στην ελληνική προΪστορία- ακόμη και τα ονόματα Μελκάρθ και Ηρακλής μοιάζουν άν αντιστραφούν) και ότι οι κίονες αυτού του ναού, που μπορεί να σώζονταν κατά μέρος,  θεωρήθηκαν «οι στήλες του Ηρακλέους». 

Ιβηρίας παράπλους ,επτά ημέρες και επτά νύχτες. Ο ποταμός Ίβηρ είναι ο Ebro(αναφέρεται και ως Εβρος από τους αρχαίους συγγραφείς). Παραδόξως δεν αναφέρεται η Μαγιόρκα και τα γύρω νησιά.Οι εμπορικοί σταθμοί των Καρχηδονίων έως τον Έβρο μνημονεύονται γενικά αλλα η περιγραφή, παρά την έκφραση «πηλός και πλημμυρίδες και πελάγη» γιά την Ιβηρική ακτή, δεν φαίνεται περιγραφή αυτόπτη, εκτός αν πρόκειται μόνον γιά την  περιοχή των εκβολών του Γουαδαλκιβίρ, στην περιοχή της χαμένης πόλης Ταρτησσού.Ίσως οι πληροφορίες πάρθηκαν από την Λιβυκή ακτή και μάλιστα από καρχηδονιακές πηγές ,αφού οι λεπτομερείς πληροφορίες γιά τα Γάδειρα ,δηλαδή το Cadiz,βρίσκονται στην περιγραφή της Λιβύης, στο τέλος του έργου.Ενδεχομένως ο πραγματικός πλούς να ξεκίνησε από κάποια Ελληνική πόλη της νότιας Ιταλίας και να εμπλουτίστηκε με αξιόπιστες πληροφορίες γιά τα δυτικότερα τμήματα. 

Εμπόριο-Ροδανός, δύο ημέρες και μία νύχτα. Πρόκειται γιά μία περιοχή όπου δεσπόζουν τα Πυρηναία, Το Εμπόριον(σημ. Ampurias) είναι στον κόλπο de Roses, στην παραλιακή περιοχή της πόλης Figueres, στην νότια πλευρά του κόλπου, ενώ στα βόρεια βρίσκεται η αποικία Ρόδος (σήμερα Roses) επίσης των Μασσαλιωτών, αλλά που δεν μνημονεύεται από τον γεωγράφο μας.Η απόσταση που παραδίδει είναι η σωστή. 

Ροδανός-Αντιο τέσσερις ημέρες και τέσσερις νύχτες. Είναι προφανές ότι εδώ το Άντιον δεν είναι το ρωμαϊκό Antium, σήμερα Anzio ,που βρίσκεται μεταξύ Ρώμης και Νάπολης και το γνωρίζουμε ως ρωμαϊκή πόλη από το 338 πΧ.Από τις εκβολές του Ροδανού (χωρίς να υπολογίσουμε το σημερινό του δέλτα, αλλά μία κατά προσέγγιση έξοδο) τα τέσσερα μερόνυχτα πλεύσης, με τον συνοπτικό υπολογισμό του ίδιου του γεωγράφου,μας οδηγούν στον μυχό του σημερινού κόλπου της Γένοβας, στην θάλασσα της Λιγουρίας.Η Μασσαλία έχει ιδρυθεί από Φωκαείς στην αρχή του 6ου  πΧ αι. ,ενώ το κενό που κρύβει μιά αποικία Μασσαλιωτών μετά την πόλη και στην κατεύθυνση προς την Ιταλική χερσόνησο δεν καλύπτεται  από την αποικία Αγάθη, επίσης κτίσμα Φωκέων, που βρίσκεται πάντως δυτικά του Ροδανού, στην Agde.Η κοντινή Αντίπολη πάλι είναι κτίσμα Αχαιών.Άλλες γνωστές από τον 6ο αιώνα αποικίες της Μασσαλίας είναι η Ελέα, στην κάτω Ιταλία, η Αλαλία στην Κορσική, και βέβαια το Εμπόριον στην Ισπανική ακτή.Άλλες πόλεις ή εγκαταστάσεις όπου οι Μασσαλιώτες είχαν ιδρύσει, δεν βρίσκονται στην θάλασσα, όπως η Ροδανουσία και οι δύο οικισμοί που δημιούργησαν αργότερα την Αρελάτη.Οι δύο παραθαλάσσιες αποικίες, ο Ταρόεις (Le Brusc)και η Νίκαια(Nice) ιδρύθηκαν περί το 300 πΧ, και είναι αμφίβολο άν υπήρχαν την εποχή του γεωγράφου. Η μόνη αποικία που υπήρχε στα χρόνια του σίγουρα στην περιοχή, ήταν η Ολβία (Hyeres) και αυτή μάλλον υπονοείται στο κείμενο.  

Αντιο-Ρώμη, τέσσερις ημέρες και τέσσερις νύχτες. Ο υπολογισμός είναι σωστός, και τα σύνορα του Λατίου με την περιοχή της Γένοβας απέχουν περίπου το ίδιο από τον πλόα από τον Ροδανό στο Άντιο.Παρ΄όλο που πρόκειται γιά την ακτή της Τυρρηνίας, η παραλιακή ζώνη δεν περιγράφεται καθόλου, πράγμα που αυξάνει τις υποψίες γιά έρευνα από δεύτερο χέρι.Αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι η αδριατική ακτή της Τυρρηνίας περιγράφεται λεπτομερέστερα, και επιπλέον υπάρχει και η μέτρηση της οδικής σύνδεσης με την Πίσα ,που δεν βρισκόταν στα ανατολικα΄. 

Ακτή Τυρρηνίας-Κύρνος 1,5 ημέρα. Τυρρηνία είναι η χώρα των Ετρούσκων, η Ετρουρία. 

Κύρνος-Σαρδώ, μισή ημέρα. Ουσιαστικά, η απόσταση Κορσικής-Σαρδηνίας είναι κατά πολύ μικρότερη, άν λογαριαστεί από το ακρωτήριο Pertusato  της πρώτης έως to capo Testa της δεύτερης, ακόμη και ως προς τους δύο όρμους που διαμορφώνονται στις περιοχές του Bonifacio  και της La Ficaccia. Επειδή όμως αναφέρεται και ένα έρημο νησί στην διαδρομή (που δεν το συναντούμε άν επιλέξουμε την ελάχιστη διαδρομή) υποθέτω ότι η απόσταση υπολογίστηκε όχι από αυτοψία αλλά από πληροφορίες.Υπάρχουν αρκετά μικρά νησιά ανάμεσα στην Κορσική και στην Σαρδηνία.Το μεγαλύτερο ανήκει στο αρχιπέλαγος των νησιών Madalena.  

Σαρδώ-Λιβυκή ακτή μία ημέρα και μία νύχτα. 

Σαρδώ-Σικελία δύο ημέρες και μία νύχτα. 

Παράπλους χώρας Λατίνων, Ρώμη-Κίρκαιον, μία ημέρα και μία νύχτα.Το ακρωτήριο Κίρκαιο,σήμερα Circeo, βουνό, ακρόπολη, εθνικό πάρκο και οικισμός(San Felice Circeo) μεταξύ Sabaudia και Terracina, είναι προσδιορισμένο και καθορίζει τα σύνορα Λατίου και Ολσών.Αν χωρίσουμε τον περίπλου Ροδανού-Κιρκαίου(ο Ροδανός είναι το  άλλο ασφαλώς προσδιορισμένο γεωγραφικό σύνορο της περιοχής), τότε έχουμε συνολικά εννέα ημέρες και εννέα νύχτες, που αντιστοιχούν χονδρικά σε παράπλου 1100 χιλιομέτρων,επομένως η ακτή των Λατίνων πρέπει να έχει ανάπτυγμα γύρω στα 120 χιλιόμετρα. Τότε, η απαρχή της χώρας των Λατίνων βρίσκεται νοτιώτερα από την σημερινή Τσιβιταβέκια,εκεί όπου οι σημερινοί δρόμοι που οδηγούν στα δυτικά της Ρώμης, προσεγγίζουν τη θάλασσα.  

Παράπλους Ολσών, μία ημέρα.Οι υπολογισμοί μας οδηγούν από το Κίρκαιο ακρωτήριο στις εκβολές του ποταμού Volturno.Ολσοί, είναι οι Volsci,ή Ουόλσκοι. 

Παράπλους Καμπανίας, μία ημέρα.Καθώς εδώ υπάρχουν οι πόλεις Κύμη(στην περιοχή του Pozzuoli) και Νεάπολη,σε κάθε περίπτωση, ο πλούς ημέρας από τον ποταμό Volturno μας οδηγεί έως τον μυχό του κόλπου της Νάπολης και στους νότιους πρόποδες του Βεζουβίου.Η νήσος Πιθηκούσσα είναι η σημερινή Ischia. 

Παράπλους Σαυνιτών μισή ημέρα. Η χώρα των Σαυνιτών καταλαμβάνει τουλάχιστον την νότια πλευρά της χερσονήσου  του Σορέντο και  απλώνεται έως την παραλιακή ζώνη του σημερινού Salerno, πιθανόν έως την εκβολή του ποταμού  Sele. Ο λόγος είναι πως η Λευκανία έχει ρητώς ως πρώτη πόλη στην δυτική της ακτή την Ποσειδωνία, που είναι επακριβώς τοποθετημένη στην ακτή του σημερινού οικισμού Paestum.Σαυνίτες, οι Σαμνίτες. 

Παράπλους Λευκανίας πιθανότατα έξη  ημερών και έξη νυχτών(στο κείμενο οι αριθμοί έχουν εκπέσει).Οι πόλεις είναι όλες προσδιορισμένες. Η πόλη Λάος, της δυτικής ακτής είναι στον ίδιο παράλληλο με την Σύβαρη και τους Θουρίους.Η Λευκανία τελειώνει στην ευρύτερη περιοχή των Θουρίων.Το νησάκι της Καλυψούς, βρίσκεται στην περιοχή του Capo Collona, δηλαδή στο Λακίνιο. 

Απόσταση ακρωτηρίου Πελωριάδας Σικελίας-Ρηγίου, 12 στάδια 

Ανάπλους Λεοντίνων στον Τηρέα ποταμό, Σικελία, 20 στάδια 

Η απόσταση νήσου Λιπάρας-πόλης Μυλών στην Σικελία, καλύπτεται σε μισή ημέρα. 

Η Σικελία είναι τρίγωνη με κάθε πλευρά γύρω στα 1500 στάδια.Αυτό αληθεύει σε μεγάλο βαθμό γιά την νότια και βόρεια ακτή,που σχηματίζουν τα όμοια σκέλη  ενός ισοσκελούς τριγώνου.Αλλά η ανατολική ακτή είναι σαφώς  μικρότερη, της τάξης των χιλίων σταδίων.Παράπλους Ιαπυγίας,έξη ημέρες και έξη νύχτες.Η Ιαπυγία  αρχίζει από την Ηράκλεια,πάνω από το Lido di policoro και φτάνει στο Οτράντο.Εκεί και το όρος Ωρίων.Ο σταδιασμός μοιάζειτελείως λανθασμένος,αφού το ανάπυγμα της Ιαπυγίας δεν ξεπερνά τα 250 χιλιόμετρα, δηλαδή δύο ημέρες και δύο νύχτες,αλλα παραδόξως το άθροισμα Ιαπυγίας-Σαυνιτών και Ομβρικής είναι συνολικά 10 ημέρες και 8 νύχτες, που είναι ακριβής μέτρηση γιά τον παράπλου Ηράκλειας Αγκώνος.Άρα η Ιαπυγία  «ανεβαίνει» πολύ βορειότερα από το Οτράντο,ίσως όχι έως την παραλία της Foggia, αλλά ίσως έως το Μπάρι. 

Παράπλους Σαυνιτών, δύο ημέρες και μία νύχτα.   Παράπλους Ομβρικής,άλλες δύο ημέρες και μία νύχτα. Το μόνο δεδομένο της ακτής είναι η πόλη Αγκώνα,που είναι απόλυτα προσδιορισμένη. Αλλά αυτή απέχει από την περιοχή της Pescara ακριβώς ταξίδι δύο ημερών και μιάς νύχτας. Αν η Ομβρική(Umbria) ξεκινά από εδώ, τότε οι Σαυνίτες κατεβαίνουν έως την χερσόνησο του Γκαργκάνο. 

Απόσταση Πίσας- Σπίνας, πόλεων στο εσωτερικό της Τυρρηνίας, τρείς ημέρες δρόμος.Η απόσταση είναι σωστή.Η Σπίνα, μεταξύ Ferrara και Ravenna αναπλέεται από έναν βραχίονα του Πάδου που είχε νοτιότερα την εκβολή από την κύρια σημερινή.Η Τυρρηνική χώρα έφτανε έως την λιμνοθάλασσα της Βενετίας. 

Ανάπλους προς την Σπίνα μέσω ποταμού από το Τυρρηνικό πέλαγος, είκοσι στάδια. 

Παράπλους χώρας Ενετών, μία ημέρα.Οι Ενετοί αυτοί, είχαν στα δυτικά τους τους Κέλτες, των οποίων η χώρα έφτανε έως τον μυχό της Αδριατικής, δηλαδή έως την τότε εκβολη του ποταμού  Tagliamento.Οι Ενετοί έφταναν έως την σημερινή Τεργέστη. 

Παράπλους χώρας Ιστριανών, μία ημέρα και μία νύχτα.Σωστό. Η σημερινή χερσόνησος της Ιστρίας, σήμερα σλοβενική.Ο Ίστρος δεν αναφέρεται ότι εκβάλλει στην Αδριατική,αλλα με την έννοια ότι η Ιστρία είναι το πλησιέστερο σημείο της  Αδριατικής προς αυτόν. Δεν γνωρίζουμε το βάθος της επικράτειας των Ιστριανών, που θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει στα μεσόγεια κάποιους ποταμούς που χύνονται στον Ίστρο. 

Παράπλους χώρας Λιβυρνών, δύο ημέρες.Πρόκειται γιά την περιοχή από την Ριέκα έως και το Κάρλομπαγκ. 

Διαστάσεις νήσου Ιστριδος των Λιβυρνών, 310 στάδια  μήκος, 120 στάδια πλάτος.Μάλλον το Krk.Οι Μεντορίδες και οι Ηλεκτρίδες, «μεγάλα νησιά» έχουν ως επίκεντρο τα σημερινά Cres , Rab  και  Pag. 

Παράπλους χώρας Βουλινών, μετά την χερσόνησο των Ύλλων,έως τον Νέστο ποταμό, μία «μακρά» ημέρα.Σωστό. Οι Ύλλοι κατοικούν την χερσόνησο του Zadar ,που βέβαια είναι πολύ μικρότερη από την Πελοπόννησο.Οι Βουλινοί βρίσκονται στα μεσόγεια της χερσονήσου και κατεβαίνουν νοτιότερα, έως το Sibenic ή και το ακρωτήριο Mobar.To σύνορο Ύλλων και Βουλινών, είναι η σημερινή οδός KarinCrvena Luka.O ποταμός Νέστος είναι μάλλον ο Krka. 

Νησιά του Μανιού κόλπου, απέναντι από την νήσο Νέα Φάρο και την νήσο Ισσα, με τα ονόματα Προτεράς, Κρατειαί,Ολύντα, που απέχουν μεταξύ τους δύο ή κάπως περισσότερα στάδια.O Μανιός κόλπος είναι στο Σπαλάτο, έως τον Νάρωνα ποταμό, τον Neretva.To νησί Ίσσα είναι το Vis, η Νέα Φάρος το Hvar, η Προτεράς μάλλον το Brac.H Mέλαινα Κέρκυρα είναι η Korcula, ενώ η Μελίττη, το Mljet. Παραδόξως, και τα δύο νησιά «κρύβονται» από την εκβολή του Neretva από την χερσόνησο του Peljesac. 

Παράπλους Μανιού κόλπου, μία ημέρα.Η απόσταση είναι μεγαλύτερη. 

Η μέλαινα Κέρκυρα απέχει οκτώ στάδια από την ακτή,εκτεινόμενη παράλληλα προς αυτήν, και είκοσι στάδια από την νήσο Μελίτη.Σωστό, με την υπόμνηση της χερσονήσου Peljesac. 

Ο Νάρων ποταμός είναι πλωτός από την εκβολή του και σε μήκος 80 σταδίων, έως ένα εμπορικό σταθμό στο εσωτερικό της Ιλλυρίας που λέγεται άνω εμπόριον.Σωστό και τεκμηριωμένο. 

Το εύφορο νησί που βρίσκεται στην  λίμνη των Αυταριατών, στο εσωτερικό της Ιλλυρίας, βαθύτερα από το άνω Εμπόριον,έχει περίμετρο 120 στάδια.Δεν υπάρχει καμία λίμνη με τα χαρακτηριστικά αυτά  στον Neretva. Mόνον ένα ποτάμι μικρό συνδέει μιά λίμνη την Ηutova, στην ουσία ένα τέναγος, με τον κάτω ρου του Neretva. Αν αυτό ισχύει, οι Αυταριάτες βρίσκονται  στις περιοχές του Mostar  και του Νιksic. 

Η εκβολή του Νάρωνα από την εκβολή του Αρίωνα ποταμού απέχει ταξίδι μιάς ημέρας.Βρισκόμαστε στην περιοχή της Ραγούζας. 

Η εκβολή του Αρίωνα ποταμού από την εκβολή του Ριζούντα,απέχει ταξίδι μισής ημέρας.Είναι η απόσταση από την Ραγούζα στο Κοτόρ. 

Από τον Ριζούντα ποταμό έως την Βουθόη των Εγχέλεων και τον εμπορικό σταθμό, το ταξίδι διαρκεί μία περίπου ημέρα(στο κείμενο ο αριθμός έχει εκπέσει). Η Βουθόη και οι Εγχέλεις βρίσκονται ανάμεσα στην λίμνη Σκόδρα και στην θάλασσα.Από την Βουθόη έως την Επίδαμνο, το θαλασσινό ταξίδι διαρκεί μία ημέρα και μία νύχτα, ενώ οδικώς ,τρείς ημέρες.Η απόσταση είναι σωστή. Η Επίδαμνος είναι το Δυρράχιο. 

Η Επίδαμνος απέχει από την Απολλωνία δύο ημέρες οδικώς.Κι αυτό είναι ακριβές. Από Επίδαμνο και Απολλωνία ξεκινούσαν οι δύο βραχίονες της Εγνατίας οδού που ενώνονταν έξω από το σημερινό Ελμπασάν. 

Η Απολλωνία απέχει 50 στάδια από την θάλασσα και 320 στάδια από την (πόλη;) Αμαντία.Από την Απολλωνία περνάει ο ποταμός Δεβόλης, που λέγεται, μετά την λίμνη Banjes, Seman.Δεν έχει σχέση με τον ποταμό Αία ή Αώο, που βρίσκεται νοτιώτερα. Η Αμαντία ακολουθεί απεναντίας τον ρού  του Vijose, που περνάει από το Τεπελένι και πηγάζει από τον Σμόλικα. Αυτή είναι η πιό εύκολη πρόσβαση των Ιλλυριών προς την Ήπειρο.Η Ωρικία είναι στην δεξιά όχθη του Vijose,η Αμαντία στην απεναντι όχθη. Εδώ τελειώνουν οι Ταυλάντιοι και οι Ωρικοί, που έχουν κυρίως Αμαντιείς στα μεσόγεια. 

Η Ωρικία έχει 80 στάδια ακτές, η Αμαντία  60.Δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Ο Ωρικός κατέχει τον νότιο μυχό του κόλπου της Βλόρα, στην Αλβανία. Το νησί Σάσων βρίσκεται στην εξοδο του κόλπου. 

Από το νησί Σάσων, στην πόλη του Ωρικού, το ταξίδι διαρκεί ένα τρίτο της ημέρας.Σωστό. 

Ο Ιόνιος ή Αδρίας κόλπος έχει είσοδο (στόμιο) μεταξύ Υδρούντος Ιαπυγίας και Κεραυνίων ορέων της Ηπείρου,που απέχουν 500 στάδια. 

Ο παράπλους της Χαονίας, μισή ημέρα.Οι Χάονες κατοικούν στην παραλιακή ζώνη της νότιας Αλβανίας. Η ακτή είχε πολλες ελληνικές αποικίες. 

Ο παράπλους της Θεσπρωτίας, μισή ημέρα.Αληθές. Η Θεσπρωτία τελειωνει σε μικρή απόσταση νότια του Νεκυομαντείου. 

Ο παράπλους της Κασσωπίας, από την Θεσπρωτία έως τον Ανακτορικό κόλπο,μισή ημέρα.Αληθές.Η Κασσωπία φτάνει έως την σημερινή Πρέβεζα, καταλαμβάνοντας ολόκληρη την χερσόνησο της μετάγενέστερης Νικόπολης. 

Ο παράπλους της Μολοττίας,  40 στάδια.Το Μολοσσικό θαλάσσιο μέτωπο όντως είναι πολύ στενό,και καταλαμβάνει την εκβολή του  Λούρου.Η αρχαία ακτογραμμή είναι άγνωστη, αφού έχει διαμορφωθεί η λιμνολεκάνη της Τσουκαλούς. 

Ο Ανακτορικός κόλπος έχει μήκος από τον μυχό έως τη  έξοδο ,120 στάδια. Η έξοδός του έχει πλάτος τέσσερα στάδια. 

Ο παράπλους της Αμβρακίας, στον Ανακτορικο κόλπο, 120 στάδια. 

Η πόλη Αμβρακία απέχει 80 στάδια από την θάλασσα.Βρίσκεται στην θέση της σημερινής Άρτας.Με τον καιρό, ο Ανακτορικός κόλπος, ονομάστηκε Αμβρακικός. 

Η παραθαλάσσια ζώνη της Αμβρακίας είναι 120 στάδια. 

Ο παράπλους της Ακαρνανίας, δύο ημέρες. 

Ο παράπλους της χώρας των Αιτωλών, μία ημέρα.Η απόσταση, από την έξοδο της λιμνοθάλασσας του Μεσολογίου έως την Ναύπακτο, είναι σωστή. 

Ο παράπλους της χώρας των Λοκρών, μισή ημέρα 

Ο παράπλους της χώρας των Φωκέων, μισή ημέρα. 

Ο παράπλους της Βοιωτικής ακτής του Κορινθιακού, σε λιγότερο από μισή ημέρα. 

Η παραλιακή χώρα της Μεγαρίδος στον Κορινθιακό, έχει μήκος εκατό στάδια. 

Η παραλιακή χώρα της Κορίνθου στον Κορινθιακό κόλπο, παραπλέεται σε μισή ημέρα. 

Ο ισθμός της Κορίνθου έχει μήκος σαράντα στάδια. 

Η παραλιακή περιοχή της Σικυώνος έχει μήκος 120 στάδια. 

Η Αχαική ακτή είναι  700 στάδια. 

Η ακτή της Ήλιδας είναι 700 στάδια. 

Η αρκαδική χώρα των Λεπρεατών, έχει 100 στάδια θαλάσσιο μέτωπο. 

Η μεσσηνιακή ακτή είναι 300 στάδια,μεταξύ Λεπρεατών και Λακεδαίμονος. 

Η μεσσηνιακή πόλη Κυπάρισσος απέχει επτά στάδια από τη θάλασσα. 

Η μεσσηνιακή Ιθώμη, απέχει 80 στάδια από τη θάλασσα. 

Οι ακτές της χώρας των Λακεδαιμονίων, παραπλέονται σε τρείς ημέρες. 

Η Αργεία χώρα, στον Αργολικό κόλπο,καλύπτει 150 στάδια. 

Η Επίδαυρος χώρα στον Αργολικό έχει παράπλου 30 σταδίων.Η πόλη Αλία,που ανήκει στην Επίδαυρο, έχει χώρα με παράπλου 100 στάδια. 

Η Ερμιόνη έχει ακτές 80 σταδίων. 

Ο Σαρωνικός κόλπος, από την είσοδο στο Σκύλλαιο ακρωτήριο της Τροιζηνίας ,έως τον ισθμό, έχει παράπλου 750 στάδια. 

Ο παράπλους της Τροιζηνίας, 30 στάδια 

Ο γύρος της Καλαυρίας νήσου, στον Σαρωνικό, 300 στάδια. 

Η ακτή της Επιδαύρου στον Σαρωνικό, 150 στάδια. 

Η ακτή της χώρας των Κορινθίων στον Σαρωνικό, 300 στάδια. 

Η Μεγαρίδα, 140 στάδια. 

Η Αττική, 1140 στάδια.Από την Ιαπίδα, στα σύνορα με την Μεγαρίδα, έως το Σούνιο, 400 στάδια.Από το Σούνιο έως τα σύνορα με τους Βοιωτούς, 650 στάδια. 

Η Εύβοια έχει μήκος 1350 στάδια,από το Κήναιο έως την Γεραιστό. 

Ο παράπλους της βοιωτικής ακτής μεταξύ Αττικής και Λοκρίδας,250 στάδια. 

Ο παράπλους της Λοκρίδας,απέναντι από την Εύβοια, 200 στάδια. 

Ο παράπλους της Φωκίδας στον ΕυβοΪκό κόλπο,200 στάδια. 

Οι Φθιώτες Αχαιοί καταλαμβάνουν την ακτή του Παγασητικού κόλπου έως το μέσον περίπου της δυτικής του ακτής. 

Ο Παγασητικός ,από τον Μαλιακό έως τον μυχό του διαπλεεται σε «πλούν προαριστίδιον». Η είσοδός του είναι πέντε στάδια. 

Η Μακεδονία, κολπώδης χώρα, παραπλέεται σε δύο ημέρες.Από την έλλειψη αναφορών σε πόλεις μεταξύ Τορώνης και Δίου της Ακτής, όπου υπήρχαν αρκετές αποικίες, τεκμαίρεται ότι ο πλούς ήταν ευθύς και δεν ακολουθούσε πάντοτε την ακτή.Η έξοδος του Ελλησπόντου στην Σηστό, έχει πλάτος [7] στάδια.Ο Βόσπορος, στην έξοδό του προς τον Πόντο, έχει πλάτος επτά στάδια. 

Η Θρακική Χερρόνησος έχει μήκος 400 στάδια και η στενή της είσοδος στην Καρδία,έχει πλάτος 40 στάδια από τον Μέλανα κόλπο στον Ελλήσποντο. 

Από το λιμάνι της Σηλύμβριας έως την έξοδο του Βοσπόρου προς τον Πόντο, είναι 500 στάδια. 

Ο Παράπλους ολόκληρης της Θράκης, από Στρυμόνα σε Ίστρο, διαρκεί οκτώ ημέρες και οκτώ νύχτες. Παραδόξως, όταν οι αποστάσεις αναφέρονται επιμέρους, το άθροισμα είναι διαφορετικό. Ο γεωγράφος δίνει την απόσταση Στρυμόνα-Σηστού, στην είσοδο του Ελλησπόντου,δύο ημέρες και δύο νύχτες,την απόσταση Σηστού, εξόδου Βοσπόρου άλλες δύο ημέρες και δύο νύχτες, ενώ από τον Βόσπορο στον Ίστρο τρείς ημέρες και τρείς νύχτες. 

Ο παράπλους από τον Ίστρο έως το Κριού Μέτωπον, τρείς ημέρες και τρείς νύχτες.Ο δρόμος από την στεριά, λόγω  της καμπυλότητας του κόλπου είναι διπλάσιος. 

Ο Παράπλους από το Κριού  Μέτωπον έως το Παντικάπαιο, μία ημέρα και μία νύχτα. 

Από το Παντικάπαιο έως την είσοδο της Μαιώτιδας λίμνης, είκοσι στάδια. 

Ο Παράπλους ολόκληρης της Ευρώπης είναι 153 ημέρες, άν υπολογιστεί ίσο το διάστημα ημερησίου και νυχτερινού πλού και άν υπολογιστεί  σε 500 στάδια ο πλούς μιάς ημέρας,με δεδομένη την εκτίμηση ότι Μαιώτιδα και ο μισός Εύξεινος Πόντος έχουν ίδιο Παράπλου. 

Η Θράκη της Βιθυνίας, από τους Μαρυανδούς έως τον μυχό του Ολβιανού κόλπου, παραπλέεται σε τρείς ημέρες. 

Οι ακτές του Ευξείνου πόντου, από την είσοδο της Μαιώτιδας λίμνης έως τον Βόσπορο, παραπλέονται στο ίδιο χρονικό διάστημα,επτά ημέρες, επτά νύχτες και είκοσι στάδια,είτε κατά μήκος της Ευρωπαϊκής, είτε κατά μήκος της Ασιατικής Ακτής.Η πληροφορία και η εκτίμηση δεν είναι απολύτως ακριβείς, αλλά είναι αποδεκτές κατά προσέγγιση. 

Η Μυσία παραπλέεται σε μία ημέρα. 

Η πόλη Ίλιον της Τρωάδας απέχει 25 στάδια από την θάλασσαΟ παράπλους της Λυδίας ,της διευρυμένης με τμήμα της Μυσίας,διαρκεί δύο ημέρες και μία νύχτα, από τα Άστυρα έως τον ποταμό Μαίανδρο. 

Η Σάμος δεν είναι μικρότερη από την Χίο.(Λάθος). 

Ο παράπλους της Καρίας διαρκεί δύο ημέρες,από τον Μαίανδρο έως το ακρωτήριο Κρυασσός. 

Ο παράπλους της Λυκίας είναι μία ημέρα και μία νύχτα ευθεία από τον Κρυασσό στην Πέργη.Από την ξηρά, ο χρόνος είναι διπλάσιος, επειδή η χώρα είναι κολπώδης. 

Η Παμφυλία παραπλέεται σε μισή ημέρα. 

Η Κιλικία παραπλέεται σε τρείς ημέρες και δύο νύχτες. 

Η Σινώπη στον Εύξεινο Πόντο απέχει διά ξηρά πεντε ημέρες από τους Σόλους της Κιλικίας.Αυτό είναι σίγουρα ένα μεγάλο λάθος αφού η απόσταση είναι πολύ μεγαλύτερη και υπάρχει συζήτηση γιά το μήκος  του «ισθμού» της Μικρασίας ,τόσο στον Απολλόδωρο, όσο και στον Αρτεμίδωρο και άλλους, που συνοψίζονται στον Στράβωνα.Οι αρχαίοι υπολόγιζαν την απόσταση Σινώπης-Σόλων στα 3000 στάδια, που καλύπτονται με άνετο δρόμο σε τρείς εβδομάδες κι όχι σε πέντε ημέρες. 

Η μακρόστενη θαλασσινή λωρίδα της Φοινίκης στην Συρία, έχει πλάτος που ποικίλλει από 10 έως 40 το πολύ στάδια. 

Το νησί Άραδος απέχει 8 στάδια από την ξηρά. 

Η Τύρος, της Φοινίκης απέχει τρία στάδια από την ξηρά. 

Από την Θάψακο έως την Ασκάλωνα,(δηλαδή η σημερινή Συριακή ακτή, ο Λίβανος και η περιοχή έως την λωρίδα της Γάζας) η απόσταση είναι 2700 στάδια. 

Η Αραβική ακτή της Μεσογείου, από την Ασκάλωνα έως το Πηλουσιακό στόμα του Νείλου στην Αίγυπτο, είναι 1400 στάδια. 

Το Κανωπικό στόμα του Νείλου χωρίζει την Ασία από την Λιβύη. Είναι το πιό δυτικό, δηλαδή ολόκληρο το δέλτα του Νείλου ανήκει στην Ασία. 

Η Αίγυπτος έχει Ασιατικό και Λιβυκό τμήμα, που χωρίζεται από τον Νείλο.Ο παράπλους της είναι 1400 στάδια.Η Ασία, άν υπολογιστουν οι αποστάσεις με τον ίδιο τρόπο που υπολογίστηκα περιληπτικά γιά την Ευρώπη, παραπλέεται σε 87 ημέρες.Θεωρείται μέρος μιάς περιφέρειας (περιφερής). 

Η περιοχή των Αδυρμαχιδών, που ανήκει στην Αίγυπτο, παραπλέεται με αποστάσεις που παραδίδονται τμηματικά. Από την πόλη Θώνιδα στην νήσο Φάρο, 150 στάδια.Η χερσόνησος απέναντι από το νησί, 200 στάδια.Ο Πλίνθινος κόλπος, σε ευθυπλοϊα από την χερσόνησο στην Λευκή ακτή, μία ημέρα και μία νύχτα. Αλλά είναι κοίλος, και ο μυχός του,προσεγγίζεται σε διπλάσιο χρόνο. Η Λευκή ακτή απέχει μισή ημέρα ταξίδι από τον Λαοδαμάντειο λιμένα, κι αυτός μισή ημέρα έως το λιμάνι του Παραιτονίου.Κοντά είναι και η πόλη Άπις. 

Ο παράπλους από την Άπιδα στους Τυνδάρειους σκοπέλους της Μαρμαρικής, μία ημέρα. 

Ο παράπλους από τους Τυνδαρείους σκοπέλους στο λιμάνι των Πλύνων, μία ημέρα 

Ο παράπλους από το λιμάνι των Πλύνων στον μεγάλο Πέτραντα, μισή ημέρα. 

Ο παράπλους από τον μεγάλο Πέτραντα στο Μενέλαο, μία ημέρα 

Ο παράπλους από το Μενέλαο στο Κυρθάνειο, μία ημέρα 

Ο παράπλους από το Κυρθάνειο στον Αντίπυγο λιμένα, μισή ημέρα 

Ο παράπλους από τον Αντίπυγο λιμένα στο λιμάνι του μικρού Πέτραντος,μισή ημέρα 

Ο Παράπλους από τον μικρό Πέτραντα στο λιμάνι της Χερρονήσου των Αχιλίδων,μία ημέρα. 

Από την Χερρόνησο ξεκινούν δύο δρόμοι: ο μεσόγειος, του σίλφιου,που φτάνει έως την περιοχή των Εσπερίδων,με μήκος πάνω από 1500 στάδια, και ο παραθαλάσσιος, που απέχει 30 στάδια από τον μεσόγειο («αλλάσσει στάδια λ΄»). 

Η Κυρήνη απέχει από την θάλασσα 80 στάδια. 

Η Βάρκη απέχει από την θάλασσα 100 στάδια. 

Ο κήπος των Εσπερίδων  είναι ένας κυκλικός, με διάμετρο δύο στάδια, τόπος, που βαθαίνει απότομα κατά 18 οργιές από το επίπεδο της γύρω στεριάς. 

Από την Χερρόνησο στον Ναύσταθμο, παράπλους μιάς ημέρας. 

Από τον Ναύσταθμο στο λιμάνι της Κυρήνης, 100 στάδια. 

Από το λιμάνι της Κυρήνης στο λιμάνι των Βαρκαίων, 500 στάδια. 

Από το λιμάνι των Βαρκαίων στην πόλη των Εσπερίδων, 620 στάδια. 

Η Μεγάλη Σύρτις,έχει πλάτος κοντά στα πέντε χιλιάδες στάδια. 

Από τις Εσπερίδες στην Νεάπολη, ο παράπλους διαρκεί τρείς μέρες και τρείς νύχτες. 

Η Νεάπολη από την Σύρτι απέχει 80 στάδια. 

Ο μυχός της Σύρτεως, στους Φιλαίνου βωμούς απέχει από το ανατολικό στόμιό της τρείς ημέρες και τρείς νύχτες. 

Ο Κίνυψ ποταμός απέχει από τις Λευκές νήσους,τέσσερις ημέρες και τέσσερις νύχτες. 

Η Νέα Πόλις απέχει ταξίδι μιάς ημέρας από την Καρχηδονιακή πόλη Γράφαρα. 

Ο παράπλους απο τα Γράφαρα στο Αβρότονο των Λωτοφάγων, μία ημέρα 

Ο παράπλους από το Αβρότονο στις Ταριχείες των Λωτοφάγων, μία ημέρα. 

Η νήσος Βραχείων απέχει μία ημέρα από τις Ταριχείες, και από την στεριά τρία στάδια. 

Η πόλη Έπιχος απέχει μισή ημέρα από την νήσο Βραχείονα των Λωτοφάγων. 

Ο παράπλους από τις Εσχίδες(;) έως την Νεάπολη(ή την Μακομάδα), μία ημέρα. 

Ο παράπλους από την Κερκινίτιδα νήσο έως την Θάψο, μιάμιση ημέρα. 

Η περίμετρος της Μικρής Σύρτιδος, δύο χιλιάδες στάδια. 

Η λίμνη στην Τριτωνίδα, έχει περίμετρο χίλια στάδια. 

Από τον Αδρύμητο στην Νεάπολη, μία ημέρα. 

Από την Νεάπολη στην Ερμαία,μιάμιση ημέρα. 

Η Νεάπολη είναι χτισμένη σε λαιμό χερσονήσου. Έως τον κόλπο της Καρχηδόνας, ο λαιμός έχει πλάτος 180 στάδια, ενώ ο παράπλους της χερσονήσου μισή ημέρα. 

Από το Ερμαίο ακρωτήριο στην Καρχηδόνα,μισή ημέρα 

Από το Ερμαίο ακρωτήριο στον Κόσυρο, μία ημέρα 

Από το Κόσυρο στο Λιλύβαιο της Σικελίας, μία ημέρα 

Από την Καρχηδόνα στην Ιτύκη, μία ημέρα 

Από την Καρχηδόνα στην Αβιλυκή άκρα στις Ηράκλειες Στήλες, επτά ημέρες κια επτά νύχτες. 

Ο Παράπλους της Λιβύης, από την Αιγυπτο έως τις Ηράκλειες Στήλες, σύμφωνα με τον υπολογισμό που ισχύει γιά την Ευρώπη και την Ασία, 74 ημέρες. 

Από τις Ηράκλειες Στήλες έως την Ερμαία άκρα στα δυτικά, δύο ημέρες. 

Από την Ερμαία άκρα έως το ακρωτήριο Σολόεντα, τρείς ημέρες. 

Απο τον Σολόεντα στο νησί της Κέρνης, επτά ημέρες. 

Λέγεται ότι οι ιεροί Αιθίοπες της Κέρνης κατοικούν ολόκληρη την περιοχή έως την Αίγυπτο,επειδή η Λιβύη είναι Ήπειρος και περιβάλλεται από θάλασσα, εκτός από την αρχή της Αιγύπτου. 

Advertisements